De kampioenen Matchplay zijn bekend !

SPANNING MATCHPLAY CLUBKAMPIOENSCHAP ONTAARDT IN GEZELLIGE HAPPENING  EVIER VAN ALPHENS IN DE PRIJZEN

Een ongekend fenomeen. Vier leden van RGC De Turfvaert met dezelfde achternaam eindigden in de hoogste regionen van de clubkampioenschappen Matchplay dat op zondag 1 oktober is gehouden. Wendy van Alphen plaatste zich voor de zevende keer op rij als eerste bij de dames, zoon Joris deed dat voor de eerste maal bij de heren. Vader Ad eindigde op de tweede plaats en Paul van Alphen (geen familie overigens) wist de derde plaats in de wacht te slepen. Francine Kruijt werd tweede bij de dames en Clara Verkaart nam de derde plaats voor haar rekening. De wedstrijd werd geleid door Jack Baarends. Klik hier voor het volledige foto-album van de finale-dag.

De clubkampioenschappen kende een sterk maar ook verrassend deelnemersveld. Was Paul van Alphen een nieuwkomer (hij is pas sinds een jaar lid) ook Margreet Huijsmans en Jack Jongenelis waren niet eerder tot de finale doorgedrongen. Een leuk detail: Francine Kruijt bracht haar man Jan mee als haar caddy. Waarop Wendy in een spontane reactie Pieter Huijsmans aanschoot om dezelfde klus te klaren. En die was daarvoor niet te beroerd. Na afloop mag geconstateerd worden dat een caddy wel degelijk een positieve invloed kan hebben en wellicht wordt dit een vast item voor de finales van volgend jaar.

De spanning bij de finalisten van de Clubkampioenschappen Matchplay was vooraf duidelijk zichtbaar en voelbaar. Net als de ontlading na afloop toen het spel was gespeeld en de uitslagen vaststonden. Die spanning werd in het clubhuis ook opgebouwd door het life verslag van de verrichtingen in de baan en het elektronisch scorebord waarop ook live beelden werden geprojecteerd. Op die manier konden de flights bijna van slag tot slag gevolgd worden. En dat allemaal dankzij acht vrijwilligers waarvan er vier met de flights meeliepen in de baan en vier anderen continue de ontvangen whatsappjes neerpenden ten behoeve van de speaker.

Gewapend met hun GSM’s gingen Anja Bartels en Ton Luijten ieder met een dames flight mee. Eric Haamers en Rens van ’t Westeinde namen de herenfinalisten voor hun rekening. Vanaf de eerste afslag werden Arno Snepvangers, Jacqueline Koevoets, Jack Koevoets en Jan de Werd overspoeld met lange en korte appjes die een beeld gaven van hoe het er in de baan aan toe ging. Speaker Marla Szulc-Krzyzanowski breide die informatie aan elkaar om zo een complete lappendeken te presenteren aan de bezoekers van het clubhuis dat die middag was omgedoopt tot Champion’s Café.

Werd er in 2016 nog gebruik gemaakt van een flip-over om de tussenstanden weer te geven, dit jaar stond er -dankzij de aanschaf door de club- een gloednieuw elektronisch scorebord. Wim Mooijekind had hiervoor een programma ontworpen waardoor niet alleen de resultaten per hole werden weergegeven maar ook de prestaties per deelnemer. Daarnaast konden de doorgestuurde foto’s, gemaakt door de baanvolgers, op het scherm geprojecteerd worden. En dat alles in een doorlopende versie, aangestuurd door Jaco van Peperstraten.

Na negen holes was er even gelegenheid voor de finalisten om wat te drinken en zich te ontspannen. Op dat moment stond Wendy 4 up, Clara 3 up, Paul 5 up en Ad en Joris all square. Het kon dus nog alle kanten uit. De spanning kwam terug in de wedstrijden: Clara en Margreet kenden na hole 14 een zogenaamde "dormi(e) stand" , evenals Ad en Joris. Hole 16 bleek voor de beide dames flights en de flight van Paul en Jack de onverbiddelijke rechter. Het eindoordeel werd hier geveld. Ad en Joris hadden daarvoor slechts één hole meer nodig. Bij hen viel het verdict op hole 17. Opvallend dit jaar was dus dat de 4 finale-wedstrijden allen vóór hole 18 waren beslist.

Voorafgaand aan de finalisten wedstrijd waren de zogenaamde "afvallers eerste ronde" bij de heren gestart. Twee flights gingen van start: Senne Langeveld tegen Frenk Schoenmaker en Harri van Dun tegen Rémon Langeveld. Harri van Dun bleek in deze de sterkste en hij ontving een mooi beeldje vervaardigd door Maria Hamann. Maar er was ook een supporterswedstrijd over 9 holes waar toch de nodige belangstelling voor was. Wil Munnik werd de beste van de heren en Ellen Poppelaars ging er bij de dames met de prijs vandoor. Beide wedstrijden stonden eveneens onder leiding van Jack Baarends die ook alle prijsuitreikingen voor zijn rekening nam.

Nadat de winnaars voldoende waren toegejuicht, hun prijzen in ontvangst hadden genomen en de nodige foto’s waren gemaakt, was het tijd voor ontspanning. Waardoor de toch al prima sfeer ontaardde in een uiterst gezellige happening.

De uitslagen van de Matchplay wedstrijden op een rij:

Matchplay Dames:

1. Wendy van Alphen
  2. Francine Kruyt
  3. Clara Verkaart
  4. Margreet Huijsmans

Matchplay Heren:

1. Joris van Alphen
  2. Ad van Alphen
  3. Paul van Alphen (geen familie)
  4. Jack Jongenelis

Afvallers-finale Matchplay: