Stappenplan - Jeugdopleiding in detail

In nauw overleg met de jeugdcoaches en de onlangs aangestelde PGA Pro (gediplomeerd jeugdcoach) Helmuth van Heel, heeft de Jeugdcommissie een opleiding samengesteld voor 2017 die volledig aansluit bij het ‘Committed to Jeugd' programma van de NGF. Daarvoor is het complete bestaande opleidingsprogramma tegen het licht gehouden en, daar waar nodig, aangepast. Met name omdat dit vooral in het belang is van de jonge golfer, waardoor deze veilig en met plezier leert golfen. Kijk voor meer informatie op (https://www.golf.nl/ngf/ngf-programmas/jeugd).  

De Jeugdopleiding van RGC De Turfvaert biedt het gehele jaar lessen aan de Jeugd. Afgelopen herfst/winter periode zijn om die reden winter lessen geïntroduceerd.  Bij slecht weer kan er binnen les gegeven worden. Er wordt dan voornamelijk getraind op balans, souplesse en kracht. Dit blijkt vaak een beperkende factor voor de huidige generatie jeugd.  

Vanaf maart start de zomer golftraining die naadloos aansluit op de wintertraining. De Jeugdcoaches geven vooraf een warming-up van een half uur, die ervoor zorgt dat de kids lekker los en opgewarmd aan de eigenlijke les kunnen beginnen. De PGA Pro kijkt naar de techniek van de Jeugdleden en schaaft bij, daar waar nodig. De lessen van Helmuth duren ongeveer een uur. Daarbij wordt steeds teruggegrepen naar de oefeningen en resultaten van eerdere lessen zodat een aaneengesloten geheel ontstaat. Door dit format is de intensiteit en overzichtelijkheid voor de jeugd goed vol te houden.  

Elke week staat een les gepland ofwel een activiteit. Hieronder vallen ook de wedstrijden waarin de Jeugdleden hun vorderingen kunnen laten zien in de baan. Zo komen ze elke keer een stap dichter bij het behalen van het GVB. Dit stappenplan staat hieronder en hiernaast verder uitgelegd. 

Wanneer alle stappen (labels) zijn doorlopen, volgt het examen voor het GVB en vanaf dat moment mogen ze zelfstandig of met ouders/andere golfers de baan in. Natuurlijk laten wij ze dan nog niet los! Ze kunnen nog steeds lessen volgen bij onze Jeugdcoaches en de PGA Pro om hun techniek te verbeteren. Voor de talenten die doorstromen naar de Masters is een Plus Opleiding opgesteld. Zij krijgen een intensievere begeleiding van onze speciale talentcoaches. Deze Plus Opleiding bereidt de betere spelers voor op deelname aan het competitie team om uiteindelijk mee te doen aan de landelijke NGF competitie en clubkampioenschappen. 

Het stappenplan

Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Handicap 54/GVB in 5 stappen verdeeld; bij elke stap hoort een te behalen taslabel/pasje.
Hiernaast zijn voor elk taslabel/pasje de vereisten opgenomen. Vanaf niveau Birdie hebben we bij deze vereisten ook ‘de vaardigheid in de baan’ benoemd. Uiteindelijk is dit het doel; dat kinderen zelfstandig, in een goed tempo, rekening houdend met de medespelers in de baan en met respect voor de baan, 9 of 18 holes kunnen golfen.
De vaardigheid in de baan is gedefinieerd voor het spelen vanaf de paarse en lichtblauwe tees en bij Golfbaanpermissie ook vanaf de oranje tee. Indien deze tees niet aanwezig zijn in de baan, kunnen de afstanden van de paarse en lichtblauwe tees natuurlijk ‘vertaald’ worden naar de eigen baan (of Par-3 baan).